DE CE SUNT BAPTIST INDEPENDENT FUNDAMENTALIST ?

1-BAPTIST pentru ca:
Botezul practicat este biblic. Termenul vine de la binecunoscutul verb grecesc baptizo si inseamna a cufunda. Botezul prin cufundare (imersiune) este practicat dupa modelul Mantuitorului ( Matei 3; Coloseni 3:11). Datorita acestui botez, prin imersiune, administrat la varsta discernamantului (numit si ), unii dintre cei ce l-au practicat au avut de suferit pana la martiriu.
Orice alta forma de administrare a botezului nu urmeaza modelul Domnului Hristos si este, in consecinta, nebiblic.

2-INDEPENDENT pentru ca:
Biserica Primara s-a nascut independenta. Mai tarziu, cand Bisericile Locale s-au inmultit, unii au considerat inteleapta asocierea lor in vederea pastrarii partasiei si unitatii doctrinare. Ca urmare, au aparut ierarhiile bisericesti. Congregatiile locale, in loc sa fie slujite s-au vazut silite sa slujeasca acestor ierarhii. Istoria a dovedit ca cele mai bune intentii de infiintare a suprastructurilor bisericesti au degenerat. Primul avertisment impotriva inregimentarii Bisericilor in sisteme il gasim foarte timpuriu in Fapte 4:19 –
Independent nu se refera la detasarea de Divinitate, nici cel putin din punct de vedere profan, ci la eliberarea de conducatori umani, de stapani. Biserica depinde de un singur cap –HRISTOS, in rest este independenta.
Problema determina si cui va da Biserica cinste, omului sau lui Dumnezeu.

3-FUNDAMENTALIST pentru ca:
Teologia apostolilor a fost fundamentalista. Fundamental inseamna, conform DEX, de baza, principal, esential. In crestinism, teologia fundamentalista are ca baza si suport principal, unic si esential Sfanta Scriptura. Biblia este autoritatea finala si se interpreteaza literal. Ea este Cuvantul lui Dumnezeu si reprezinta revelatia completa, este infailibil si inerant. Nu trebuie adaugat sau scazut nimic. (1 Corinteni 4:6 ; 2 Corinteni 2:17) Fundamentalistul nu trece peste ce este scris in Biblia crestina.

Pastor Ilie Mondoc
Biserica Baptista Independenta Fundamentalista
FILADELFIA-Rm-Valcea

Advertisements

About Administrator

Biblia este GPS-ul meu
This entry was posted in Filadelfia. Bookmark the permalink.

3 Responses to DE CE SUNT BAPTIST INDEPENDENT FUNDAMENTALIST ?

 1. mihailandrei says:

  Nu poti cauta sa înteleagi Biblia, ignorând în acelasi timp Traditia.

  Desigur, nici un crestin nu s-ar putea opune la ceea ce spune Scriptura ,problema este ca acei care îsi asuma rolul de purtatori de cuvânt ai Bibliei o filtreaza prin prisma propriilor lor prejudecati protestante.
  Afirmând ca sunt obiectivi, ei interpreteaza Scriptura în conformitate cu bagajul lor de traditii si dogme.

  Cum altfel ar fi putut sa existe atatea denominatiuni, daca nu s-ar fi trezit niste destepti sa interpreteze dupa capul lor scriptura?

  Daca stau bine sa ma gandesc voi nu respectati in interpretatre cuvintele Sfintei Scripturi ,ci mai mult interpretarile bolnave a unor oameni pusi pe fapte mari.

  În practica, este Biblia suficienta pentru protestanti?

  Protestantii afirma adesea ca ei “cred doar în Biblie”, dar apar anumite întrebari în legatura cu felul lor de a folosi Biblia.

  De exemplu, de ce scriu protestantii atât de multe carti despre doctrina si viata crestina, daca Biblia este singura carte necesara?

  Daca Biblia ar fi fost cu totul suficienta pentru propria ei întelegere, de ce nu se marginesc protestantii la a înmâna Biblii la oameni? Daca este “cu totul suficienta”, de ce nu produce ea aceleasi concluzii si învataturi în diferitele grupuri de protestanti?

  De ce se mai publica comentarii biblice, daca oamenii nu au nevoie de altceva decât de Biblie? De ce se mai da învatatura sau se mai predica, în loc de a se citi doar Biblia la oameni? Raspunsul, pe care protestantii nu îl admit, este ca ei înteleg instinctiv ca Biblia nu poate fi înteleasa în izolare.

  • Marian Stefan says:

   Trebuie sa marturisesc ca eu nu ignor traditia, mai degraba o condamn. Motivul este simplu: “Frumos ati desfiintat Cuvantul lui Dumnezeu in favoarea datinei voastre…” Am intalnit tot felul de traditii care tin de locuri, familii, etc. despre care am numai cuvinte de lauda, dar cand vine vorba de a pune o traditie mai presus de Cuvant … asta nu este bine si nici placut lui Dumnezeu. Sper ca n-o sa spui ca nimeni nu face asta … stim cu totii ca se intampla inca dinainte de zilele Domnului Isus.
   Oricine poate face orice fel de comentariu pe marginea invataturilor biblice atata timp cat nu impune Bisericii si credinciosilor o invatatura straina de Scriptura.
   Cat despre interpretari, Biblia se interpreteaza singura. Asa ne spune apostolul Petru. Pavel ne avertizeaza chiar asupra pericolului existentei a “multor invatatori”. Motivul este simplu: putini pastreaza in mintea si in inima lor “invatatura sanatoasa” in comparatie cu numarul mare a celor ce poate ca nu intentionat, dar totusi “strica” Cuvantul lui Dumnezeu.
   Dupa citirea si “cercetarea” sincera si atenta al Scripturii in “plinatatea” Duhului Sfant putem “deosebi” clar invataturile Scripturii de cele straine de aceasta.
   Nu trebuie sa incercam sa urmam anumite cai denominationale ci pur si simplu sa cautam adevarul in Cuvantul lui Dumnezeu.
   Daca nu suntem siguri, trebuie sa cerem lui Dumnezeu calauzire si ajutor care poate veni prin unul dintre adevaratii slujitori ai Lui. Asa a randuit El ca printre altii, unii sa fie “invatatori” care ar trebui sa fie ascultati atata timp cat “impart drept Cuvantul adevarului”.
   Am certitudinea ca adevarata Biserica exista, ca este locala, vizibila si ca se tine de invatatura sanatoasa data noua prin apostoli si ceilalti care au fost folositi de Dumnezeu. Dumnezeu sa se foloseasca de noi pentru a o trai si a o transmite generatiilor urmatoare.

 2. sorin vieru says:

  Dragi frati dragostea fata de aproapele nostru este una legata de Isus Hristos iar El a spus ,,sa va iubiti aproapele ca pe voi insusi,,vreau sa transmit acest mesaj tuturor care citeste acest mesaj aleluia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s